Monterrei

Os restos arqueolóxicos atopados na rexión, como as prensas, adegas excavadas en rocas e vasixas de orixe romana, mostran a participación destes últimos na introdución da viticultura en Monterrei.

Dende a finais do século IX, o cultivo da vide expandese por toda a rexión a mans das ordes relixiosas, o usarse o viño como tributo ao pago a mosteiros e señores feudais.

Durante a Idade Media e parte da Moderna, Monterrei tivo unha gran influencia nos aspectos económicos, políticos e culturais de Galicia e España. Por este motivo, D. Federico Justo Méndez, autor do libro Brotes de Raices Históricas, afirmaba: "os viños do val de Monterrei, pola súa excelente calidade, alternaban cos viños de Oporto, chegando incluso a súa comercialización distintas partes de América. Durante a época do V Conde de Monterrei, a quen o rei Felipe II concedeulle o título de vicerrei co fin de gobernar as novas colonias españolas en América, comercializando así os vinños de Monterrei nesas rexións".

Descobre

O medio natural

Esta rexión é famosa polas súas augas minerais medicinais. Cabreirorá, Sousa e Fontenova son algúns dos seus mananciais, e na actualidade tamén son firmas de prestixio que venden a súa auga. Se queremos visitalos, o máis singular é o balneario de Cabreiroá, a un quilómetro da vila. Está rodeado por unha gran área de bosques e xardíns onde podes dar un paseo e veremos o miradoiro para os que usan as augas. No seu interior hai un gran depósito transparente onde a auga chega directamente do manancial, que de cando en vez rebula. Isto débese a que as augas saen con certo grao de carbonatación natural, que é o que as fai tan especiais. Podemos probar todo o que queiramos cunha billa conectada ao tanque e comprobar as súas propiedades minerais medicinais declaradas para uso público en 1906.

O Clima

O territorio da Denominación de Orixe de Monterrei pertence á conca do río Duero, xa que desemboca no río Támega, que cruza a rexión desde o norte cara ao sur. Ten un clima temperado mediterráneo cunha tendencia continental, influenciado polo océano Atlántico. Os seus veráns son quentes e secos mentres os seus invernos son fríos. A zona presenta importantes oscilacións térmicas de ata 30º durante a tempada de maduración.

Os viños

Variedades de uva autóctona

Variedades brancas

  • Godello: Tamén coñecido como Verdello, é a variedade branca máis estendida. A súa principal característica é un pequeno acio compacto que pronto madura. Viños elegantes, afroitados, glicerilos e de corpo.
  • Treixadura: Tamén coñecido como Verdello Louro, é a segunda variedade branca máis estendida, o acio de tamaño medio e a pel gorda fan que madure máis tarde. Viño moi aromático, floral, equilibrado e elegante.
  • Dona Branca: Coñecido noutras zonas como Moza Fresca, ten un acio solto de tamaño medio que o converte nunha variedade de maduración próxima. Viños aromáticos e frescos, sempre se engade a outras variedades.
  • Albariño: Variedade escasa na zona. O seu grupo solto fai que madure tarde e sexa un complemento para outras variedades.
  • Loureira: Representa un porcentaxe moi baixo das variedades brancas cultivadas na zona, perfume de loureiro e alta acidez; úsase con outras variedades. Un pel estirado e unha pel gorda fan que madure máis tarde.
  • Blanca de Monterrei: Escasa variedade na zona. O tamaño medio e o solto fan que madure pronto. Sabor mellorado e amargo.
  • Caíño Blanco: Variedade escasa na zona. O seu grupo solto fai que madure tarde e sexa un complemento para outras variedades.

Variedades Vermellas;

  • Mencía: É a variedade tinta máis estendida da zona. Acio medio e compacto. Maduración tardía. Os seus viños son de cor cereixa vermella, marcado carácter de froita do bosque e un regusto persistente e elegante. Ben cultivado ofrece viños de gran calidade e con personalidade.
  • Merenzao: Tamén coñecido na zona como Bastardo, variedade pouco estendida. Acio pequeno e compacto e que pronto madura, dá madurez e personalidade aos viños.
  • Araúxa: É a segunda variedade tinta máis estendida. Acio grande e solto. Os viños son de cor púrpura intensa, perfumes afroitados e florais, boa acidez e corpo.
  • Caíño Tinto: apenas estendido na zona, pero non menos importante que outros. O perfume da froita e a alta acidez fan desta variedade ideal para vintage, sempre complementándose con outras.
  • Sousón: Moi escaso na zona. Cando está maduro dá moita cor, aroma forte e corpo significativo. Esta variedade é ideal para viños vintage.

Tipos de viños

Segundo a Especificación das Rías Baixas, os viños producidos e producidos polo Consello Regulador. Cada produto de viño producido na D.O. Rías Baixas sofre un control exhaustivo, consistente nunha análise química e organoléptica.

Os tipos de viños que se distinguen nesta denominación son os seguintes:

Os viños brancos e tintos de Monterrei sometidos ao proceso de envellecemento en barricas de carballo poden empregar a terminoloxía de Barrica, Crianza, Reserva e Gran Reserva.

Estes viños teñen un mínimo do 12% de alcol se os viños tintos e brancos do 11,5% e unha acidez volátil de 1 gramo por litro ata o 10% de alcohol e 0,06 gramos por litro máis por cada contido alcohólico superior ao 10% e unha acidez total mínima do 4,5% tántrico por litro e un contido de xofre non superior a 160 mg por litro.

Os tipos de viños que se distinguen nesta denominación son os seguintes:

  • Monterrei branco: Elaborado con polo menos o 60% das variedades preferentes e o 40% das variedades brancas autorizadas. Teñen un mínimo de 11% de alcol e unha acidez máxima do volito de 0,75 gramos por litro. Unha acidez total mínima de 4,5 gramos tartárico por litro e contido de xofre non superior a 160 mg por litro.

  • Vermello Monterrei: Elaborado con polo menos o 60% das variedades preferentes e o 40% das variedades brancas autorizadas. Teñen un mínimo de 11% de alcol e unha acidez máxima do volito de 0,75 gramos por litro. Unha acidez total mínima de 4,5 gramos tartárico por litro e contido de xofre non superior a 160 mg por litro.

Monterrei Branco (Barrica, Crianza, Reserva e Gran Reserva)

  • Fase visual: Limpo e brillante. Cor de amarelo pálido a dourado.

  • Fase de cheiro: Aromas de froitas de froitos das árbores ou froitos tropicais, pero tamén deben ter aroma condimentado ou tostado.

  • Fase de degustación: Aromas de frutas de árboles o frutas tropicales, pero también deben tener aromas especiados o tostados. Equilibrado en alcohol-acidez. Persistencia media o alta.
Racimo branco DSC_0381 modificada_4k
Racimo tinto DSC_0385 modificada_4k

Tinto Monterrei (barrica, vintage, reserva e gran reserva)

  • Fase visual: Limpa e brillante, capa media ou alta. Cor do vermello escuro ao vermello castaña.

  • Fase de cheiro: Aromas de froita dalgúns dos seguintes, froitos vermellos ou negros, pero tamén deben ter aromas dos seguintes, aderezados ou tostados.

  • Fase de degustación: Aromas a froitas de froitos vermellos ou negros pero tamén deben ter perfumes aderezados ou tostados. Equilibrado en acidez alcohólica. Persistencia media ou alta.

Descobre as nosas adegas asociadas

/* Engadir á cesta */

Opcións

Carro
  • Sin produtos no carrito