Monterrei é unha das cinco denominacións de orixe dos viños que existen en Galicia. A zona de produción esténdese polo val do río Támega, cunha superficie algo inferior a 700 hectáreas, distribuídas entre os concellos de Castrelo do Val, Monterrei, Oímbra, Vilardevós e Verín. Hai outras 13.000 hectáreas que tamén se dedican ao cultivo de vide nesta comarca, pero quedan excluídas da DO Monterrei. As 14 adegas, que dan traballo a máis de 500 traballadores na zona, producen preto de 800.000 litros de viño ao ano.

viños galegos

MONTERREI

Crese que foron os antigos romanos os primeiros que introduciron o cultivo da uva e a elaboración do viño nesta rexión. Os viños de Monterrei tiveron sona durante a Idade Media. Como afirma Federico Justo Méndez no seu libro Brotes de Raíces Históricas: “Os viños do val de Monterrei, pola súa excelente calidade, estiveron á altura dos viños do Porto, e durante un tempo vendéronse por toda Latinoamérica”.

As exportacións aumentaron durante o reinado de Filipe II, especialmente cando o V Conde de Monterrei foi nomeado vicerrei das novas colonias españolas no Novo Mundo. Foi por esta época cando se fundou a cidade de Monterrei en México.

Nos tempos modernos, a maioría dos produtos viños aínda se venden a granel, pero as adegas pioneiras comezaron a embotellar e comercializar as súas propias marcas.

O status de DO provisional adquiriuse orixinalmente na década de 1980, pero foi suspendido. Non foi ata 1994 cando se recuperou.

A zona ten a denominación de DO desde o 25 de novembro de 1994 e a autoridade de control está en vigor desde xaneiro de 1996. En total, máis de 3000 hectáreas de terreo están homologadas para o cultivo de viño de calidade. Os regulamentos son xeralmente supervisados de preto. Nestes momentos (a partir de 2005) son 16 adegas e preto de 580 viticultores a tempo parcial que traballan nestas adegas.

Variedades de uva Monterrey

Todos os tipos de viño están permitidos dentro da rexión vinícola. As variedades de uva branca lideran cun total de máis do 60 por cento. A nivel internacional téntase beneficiarse da actual fama da variedade branca Godello, que case desaparecera por mor da filoxera. Os viños espumosos desta rara variedade foron redescubertos na zona de Valdeorras e aquí tamén son un factor importante. Outras variedades brancas inclúen Treixadura , Doña Blanca , Monstruosa e Palomino .

Os viños tintos están elaborados principalmente coas variedades Mencía e Bastardo e ás veces tamén se mesturan con Garnacha, Gran Negro e Merenzao (tamén chamada María Ardoña).

Uvas Brancas

  • Albariño: Aínda que pode variar de estilo, as notas clásicas de Albariño son de corpo lixeiro a medio, alta acidez e moi aromáticas, con notas de pexego, limón Meyer e flor de mazá.
  • Caíño Blanco: Por ser unha variedade pouco cultivada na zona e de maduración tardía, o Caíño Blanco adoita utilizarse como complemento doutras variantes máis habituais.
  • Dona Branca: Esta uva produce viños frescos e aromáticos que adoitan engadirse a outras variedades. Debido ao tamaño do seu racimo, esta variedade de uva adoita ter un período de maduración curto.
  • Godello: Confundido erróneamente coa mesma uva que o Verdelho de Madeira, Godello volveuse cada vez máis popular recentemente pola produción de viños brancos de corpo medio e con contido mineral.
  • Loureira: Normalmente usado como uva de mestura, Loureiro imparte aromas ricos e exóticos como aceite de laranxa e flores de froitas aos viños. É alto en ácido e baixo en alcohol, polo que é unha boa contrapartida de Treixadura.
  • Treixadura: Treixadura adoita engadir corpo e alcohol, ás veces compoñentes de textura necesarios nunha rexión que adoita producir viños brancos de alto ácido. Por si só, adoita levar notas frescas e afroitadas como o limón e a mazá.

Uvas Tintas

  • Araúxa: Esta uva produce viños moi intensos, afroitados e cunha gran acidez. É a segunda uva máis cultivada da zona.

  • Caíño Tinto: É coñecida por producir cepas tintas ácidas, con viñedos que raramente superan os de tamaño medio. Porén, a uva presenta unha pel grosa e un alto contido en taninos, polo que moitos viticultores a vinifican con maceración carbónica.

  • Mencía: É unha variedade desafiante que require viñedos que reciban calor e sol suficientes para a súa plena maduración, pero non tanto que os niveis de alcohol pasen polo teito. A mencía, a uva tinta máis destacada da comarca, é coñecida polas súas intensas e concentradas iteracións no Bierzo, ao leste de Galicia.

Viños destacados

As vides medran nos lados dos vales que rodean o río Tâmega. A cidade principal é Verín. Os viñedos están a unha altitude que oscila entre os 400 e os 450 m sobre o nivel do mar.

Hai dúas subzonas diferentes: Val de Monterrei (Val de Monterrei) e Ladeira de Monterrei (Ladeiras de Monterrei). As vides ocupan unha superficie dunhas 3000 hectáreas, aínda que non todas están amparadas pola DOP.

Racimo branco DSC_0381 modificada_4k
Racimo tinto DSC_0385 modificada_4k

Monterrei é a zona máis cálida e seca de Galicia, compartindo algunhas características climáticas coa chaira central española. A serra da Serra do Larouco produce un efecto de sombra da chuvia na zona. Ademais, os veráns son longos e ás veces secos, ás veces cun rango de temperatura diaria, ás veces de ata 30 graos centígrados.[2] As temperaturas poden baixar dos 0 °C no inverno. A precipitación media anual é duns 700 mm e a influencia do Atlántico produce outonos fríos.

Viños plurivarietais como Rosal e Condado do Tea, incorporan outras variedades da subzona como Loureira e Treixadura, respectivamente. Estes viños teñen un aroma intenso, cunha lixeira acidez, e son complexos en boca, onde a influencia das variedades da zona aportan matices diferenciadores con sensacións vexetais e florais en nariz aportadas polo linalol (rosa) e o hexanol (vexetal). .

 

xnuestras-bodegas.jpg.pagespeed.ic.2WIZpSrVOq

Os viños brancos e tintos de Monterrei sometidos ao proceso de envellecemento en barricas de carballo poden empregar a terminoloxía de Barrica, Crianza, Reserva e Gran Reserva.

Estes viños teñen un mínimo do 12% de alcol se os viños tintos e brancos do 11,5% e unha acidez volátil de 1 gramo por litro ata o 10% de alcohol e 0,06 gramos por litro máis por cada contido alcohólico superior ao 10% e unha acidez total mínima do 4,5% tántrico por litro e un contido de xofre non superior a 160 mg por litro.

Carro