Ribeiro

O florecente comercio e aprecio polos viños do Ribeiro reflíctese na aprobación dun decreto que recolle os prezos dos alimentos que se comercializaban en Santiago de Compostela en 1133. Entre eles, o viño do Ribeiro figura como o máis caro de cantos se vendían no cidade. Uns séculos despois os ingleses converteríanse nos principais clientes do produto fóra da península.

viños galegos

ribeiro

A Denominación de Orixe Ribeiro está situada en Galicia, no límite noroeste da provincia de Ourense e na confluencia dos vales formados polos ríos Miño, Avia e Arnoia. Unha comarca de 45 km. do océano Atlántico, nunha zona moi particular con excelente aptitude para o cultivo de uva. Cunha extensión aproximada de 2.500 hectáreas, a zona de produción dos viños amparados pola denominación de orixe Ribeiro comprende os concellos de Ribadavia, Arnoia, Castrelo de Miño, Carballeda de Avia, Leiro, Cenlle, Beade, Punxín e Cortegada; as parroquias de Banga, Cabanelas e O Barón, no concello do Carballiño; as parroquias de Pazos de Arenteiro, Albarellos, Laxas, Cameixa e Moldes no concello de Boborás; os lugares de Santa Cruz de Arrabaldo e Untes no concello de Ourense, e dende a vila de Toén os lugares de Puga, A Eirexa de Puga, O Olivar, a de Feá e Celeirón e a parroquia de Alongos; e o local da Touza do concello de San Amaro.

Tradicionalmente, no territorio da DO Ribeiro ten unha gran presenza e relevancia a figura do viticultor. Na actualidade hai uns 5.500 inscritos que, xunto a 115 adegas e colleiteiros, representan a estrutura produtiva da denominación. Cunhas 2.500 hectáreas de viñedo e unha produción media de 14 millóns de quilos de uva, Ribeiro é unha denominación de orixe caracterizada pola súa gran parcelación e diversificación. Un patrimonio vitivinícola que representa a esencia galega pola súa paisaxe, territorio e factor humano.

Variedades de uva autóctona

Os viños do Ribeiro son elaborados por sabias mesturas de variedades autóctonas, cada unha aportando as súas peculiaridades para obter viños auténticos e xenuínos:

  • Ribeiro Branco: Entre as variedades de uva branca Ribeiro diferenciaremos,
    Branco preferido: Treixadura, Torrontés, Godello, Albariño, Loureira, Lado e Caíño branco.
    Branco autorizado: Palomino e Albillo.

  • Ribeiro Vermello: Entre as variedades de uva tinta do Ribeiro diferenciaremos,
    Tintos preferidos: Caíño longo, Caíño bravo, Caíño tinto, Ferrón, Sousón, Mencía e Brancellao.
    Tintos autorizados: Garnacha Tintorera e Tempranillo.

Variedades brancas

  • Godello: Tamén coñecido como Verdello, é a variedade branca máis estendida. A súa principal característica é un pequeno acio compacto que pronto madura. Viños elegantes, afroitados, glicerilos e de corpo.
  • Treixadura: Tamén coñecido como Verdello Louro, é a segunda variedade branca máis estendida, o acio de tamaño medio e a pel gorda fan que madure máis tarde. Viño moi aromático, floral, equilibrado e elegante.
  • Albariño: Variedade escasa na zona. O seu grupo solto fai que madure tarde e sexa un complemento para outras variedades.
  • Loureira: Representa un porcentaxe moi baixo das variedades brancas cultivadas na zona, perfume de loureiro e alta acidez; úsase con outras variedades. Un pel estirado e unha pel gorda fan que madure máis tarde.
  • Lado: É a sexta variedade branca autóctona máis representada na zona. Proporciona viños con peculiares aromas afrutados e especiados con boca fresca pero curto de extracto.
  • Caíño Blanco: Variedade escasa na zona. O seu grupo solto fai que madure tarde e sexa un complemento para outras variedades.
  • Torrontés: Os viños que elabora son moi aromáticos e peculiares, con aromas predominantemente froitados e florais e notas de feno.

Variedades tintas

  • Mencía: É a variedade tinta máis estendida da zona. Acio medio e compacto. Maduración tardía. Os seus viños son de cor cereixa vermella, marcado carácter de froita do bosque e un regusto persistente e elegante. Ben cultivado ofrece viños de gran calidade e con personalidade.
  • Ferrón: Tamén chamada Ferrol, é a quinta variedade tinta autóctona plantada na DO Ribeiro. Adoita empregarse mesturado con outras variedades aportando aroma e volume en boca aos viños.
  • Brancellao: Caracterízase pola súa boa expresión aromática e aporte glicérico. Agronómicamente, é unha variedade de produción media, de crecemento semierguido e horizontal, que é fácil de alcanzar a madurez.
  • Caíño Tinto: Apenas estendido na zona, pero non menos importante que outros. O aroma a froita e a alta acidez fan que esta variedade sexa ideal para Vintage, complementándose sempre con outras.
  • Caíño Longo: Caracterízase polo seu gran potencial aromático e non se adoita empregar como monovarietal, pero é moi habitual como produto complementario, aportando aos viños complexidade e intensidade aromática.
  • Caíño Bravo: Variedade caracterizada pola súa intensa frescura e acidez. Apenas representa 0,02% da produción pero adoita mesturarse para conseguir un aporte de froitas aromáticas e cítricos.
  • Sousón: Moi escaso na zona. Cando está maduro dá moita cor, aroma forte e corpo significativo. Esta variedade é ideal para viños vintage.

Viños destacados

Variedades brancas

  • Godello: Tamén coñecido como Verdello, é a variedade branca máis estendida. A súa principal característica é un pequeno acio compacto que pronto madura. Viños elegantes, afroitados, glicerilos e de corpo.
  • Treixadura: Tamén coñecido como Verdello Louro, é a segunda variedade branca máis estendida, o acio de tamaño medio e a pel gorda fan que madure máis tarde. Viño moi aromático, floral, equilibrado e elegante.
  • Albariño: Variedade escasa na zona. O seu grupo solto fai que madure tarde e sexa un complemento para outras variedades.
  • Loureira: Representa un porcentaxe moi baixo das variedades brancas cultivadas na zona, perfume de loureiro e alta acidez; úsase con outras variedades. Un pel estirado e unha pel gorda fan que madure máis tarde.
  • Lado: É a sexta variedade branca autóctona máis representada na zona. Proporciona viños con peculiares aromas afrutados e especiados con boca fresca pero curto de extracto.
  • Caíño Blanco: Variedade escasa na zona. O seu grupo solto fai que madure tarde e sexa un complemento para outras variedades.
  • Torrontés: Os viños que elabora son moi aromáticos e peculiares, con aromas predominantemente froitados e florais e notas de feno.

Variedades tintas

  • Mencía: É a variedade tinta máis estendida da zona. Acio medio e compacto. Maduración tardía. Os seus viños son de cor cereixa vermella, marcado carácter de froita do bosque e un regusto persistente e elegante. Ben cultivado ofrece viños de gran calidade e con personalidade.
  • Ferrón: Tamén chamada Ferrol, é a quinta variedade tinta autóctona plantada na DO Ribeiro. Adoita empregarse mesturado con outras variedades aportando aroma e volume en boca aos viños.
  • Brancellao: Caracterízase pola súa boa expresión aromática e aporte glicérico. Agronómicamente, é unha variedade de produción media, de crecemento semierguido e horizontal, que é fácil de alcanzar a madurez.
  • Caíño Tinto: Apenas estendido na zona, pero non menos importante que outros. O aroma a froita e a alta acidez fan que esta variedade sexa ideal para Vintage, complementándose sempre con outras.
  • Caíño Longo: Caracterízase polo seu gran potencial aromático e non se adoita empregar como monovarietal, pero é moi habitual como produto complementario, aportando aos viños complexidade e intensidade aromática.
  • Caíño Bravo: Variedade caracterizada pola súa intensa frescura e acidez. Apenas representa 0,02% da produción pero adoita mesturarse para conseguir un aporte de froitas aromáticas e cítricos.
  • Sousón: Moi escaso na zona. Cando está maduro dá moita cor, aroma forte e corpo significativo. Esta variedade é ideal para viños vintage.

Viños plurivarietais como Rosal e Condado do Tea, incorporan outras variedades da subzona como Loureira e Treixadura, respectivamente. Estes viños teñen un aroma intenso, cunha lixeira acidez, e son complexos en boca, onde a influencia das variedades da zona aportan matices diferenciadores con sensacións vexetais e florais en nariz aportadas polo linalol (rosa) e o hexanol (vexetal). .

 

xnuestras-bodegas.jpg.pagespeed.ic.2WIZpSrVOq

Os viños brancos e tintos de Monterrei sometidos ao proceso de envellecemento en barricas de carballo poden empregar a terminoloxía de Barrica, Crianza, Reserva e Gran Reserva.

Estes viños teñen un mínimo do 12% de alcol se os viños tintos e brancos do 11,5% e unha acidez volátil de 1 gramo por litro ata o 10% de alcohol e 0,06 gramos por litro máis por cada contido alcohólico superior ao 10% e unha acidez total mínima do 4,5% tántrico por litro e un contido de xofre non superior a 160 mg por litro.

/* Engadir á cesta */
Carro
  • Sin produtos no carrito