Descrición da adega

    "Amor pola terra, paixón polo viño"

    A Adega Pazo de Valdeconde creouse en 2009 na localide de Mourazos, é o resultado de moitos anos de tradición e esforzo xeracional onde os seus devanceiros vitícolas deixan o mellor legado; o seu amor pola terra, a paixón polo viño.

    A orixe deste proxecto comeza co avó Odilo, viticultor e enólogo con gran vocación, sempre dixo: "para facer un gran viño hai que amar a viña e tratalo con respecto e moito coidado", "o bo viño nace e faise na viña ", era feliz entre as cubas, os" pipos "e os frascos, o que se reflectía na adega que dirixía, colleitaba e elaboraba os seus viños cada vendima co mesmo coidado e entusiasmo, coa axuda da súa familia de xeito Moi tradicional, vendíao por cantaras (unha cantara, equivalente a 16 litros) e daquela era moi coñecido no val, polo boca a boca, vendía os seus viños fóra da provincia (A Coruña, Lugo e Pontevedra).

    Grazas á súa tenacidade e traballo, pasan os anos e o seu xenro Ángel toma o relevo e toma as rendas da adega, adquire terreos, reconverte os viñedos máis antigos para mellorar a produción e a calidade, moderniza e mecaniza os sistemas de elaboración do viño e introduce as variedades incluídas na Denominación de Orixe Monterrei.

    Dende os seus inicios, o Pazo de Valdeconde está situado nun pazo do século XIX (con máis de 200 anos) feito de pedra da vella canteira galega, onde a vellez e as novas tecnoloxías se funden en perfecta harmonía cun entorno histórico de viñedos que está rodeado de "A Cortiña" e "A Muradella", que son áreas de carácter histórico por excelencia, que nos amosan claros signos doutras civilizacións como os gregos e os romanos que veneraban ao Deus do viño e este foi un ben moi prezado.

    Na adega hai unha cova, na viña "A Cortiña", da que podemos destacar que está escavada en rocha viva. Empregábanse na época romana para manter o viño á súa temperatura óptima.

    Nas inmediacións destes viñedos, no alto do monte pódese ver o monumento natural "Fraga Manceba" composto por varias fragas, que ten a forma dun "membro viril xigante", onde os mozos e mozas da Idade Media acudían alí a "Amancebarse", sendo relevante na cultura desta localidade, desde a súa cima vese todo o val dos viñedos.

    A adega ten unha superficie de 14 hectáreas de viñedo que discorren polo val de Monterrei e os seus arredores. Os viñedos con maior historia son "A Cortiña", "A Caseta", "A Muradella", que pertencen á zona do xacemento arqueolóxico do "Castro de A Muradella": antiga vila romana do século III d.C. en Mourazos, onde - nunha viña que pertenceu ao avó Amadeo dos actuais viticultores, atopouse a estatua de mármore de "Dioniso e Ampelos": a divindade civilizadora, Deus do viño, da vexetación e dos praceres, representa ao deus grego Dioniso, axudado polo sátiro Ampelos a vide. Así, está claro que nesta zona hai signos evidentes de romanización que revelan que os habitantes daquela época e os seus devanceiros xa se dedicaban á viticultura.

    A súa filosofía de vida procede dunha arraigada tradición familiar de viticultores, que durante catro xeracións ensináronlles a arte de facer viño coa súa experiencia e coñecemento enólogo.

    O val de Monterrei caracterízase por ter un clima mediterráneo de tendencia continental; influído polo océano Atlántico e marcado polo paso do río Támega, cuxas oscilacións térmicas van dende os 30 graos no verán durante a maduración das uvas ata as fortes xeadas no inverno, proporcionando aromas e fixando a cor dos tintos. Os solos son principalmente arxilosos, xistosos, graníticos e areosos ... Estes solos enriquecen a vide e proporcionan características segundo a variedade plantada.

    A vendima faise totalmente manual e tradicional en caixas perforadas de 15 quilos. O seu comezo está suxeito aos controis de maduración das uvas, segundo a variedade autóctona en cuestión, que determina a graxa alcohólica e a acidez dos mostos. No traballo de vendima, descóllense os racimos que non son axeitados e volven ser seleccionados de novo cando chegan á adega para optimizar unha maior calidade e produción.

    O seu principal obxectivo é a produción de viños frescos, novos e actuais pero cun selo de identidade especial, cos aromas do "terroir", que os caracterizan e diferencian. Cando mediante unha produción coidada e selectiva se busca a máis alta calidade das uvas, sempre respectando o equilibrio co medio ambiente.

    Os seus viños elaborados con dedicación e coidado: Setembro branco, Setembro tinto e Barrica Dionisos & Ampelos, representan a esencia dunha terra única, o val de Monterrei.

    Os seus caldos nacen co carácter, a esencia e os aromas da terra, a tradición de xeracións e a historia do seu "terroir" no "Castro de A Muradella" en Mourazos.

    Queren transmitir co traballo de cada vendima a súa paixón polo viño e que o resultado final é que a xente o disfruta cos amigos cun sorriso.

    A adega realiza visitas guiadas e catas, sempre con cita previa, que che ensinarán e acompañarán encantados polos seus viñedos, a súa historia e as súas instalacións.

    Principais premios recibidos:

    - Guía do viño de Galicia 2017 con Setembro 15.

    - Cata XVII Concurso Galego de Viños Tintos con Setembro 16 (Mencía).

    - Acio de Ouro con Setembro 16 (Mencía).

    - Mellor viño da D.O. Monterrei con Setembro 16 (Mencía).

    - Medalla de ouro de Dionisos & Ampelos 2017 (Barrica), na Guía do Viño de Galicia de Paadín.

    - Medalla de ouro de Setembro 18 (Branco), na Guía do Viño de Galicia de Paadín.

    - Distinción Gallaecia Setembro 18 (Branco).

    - Acio de Ouro con Setembro 20 (Tinto), Distinción Gallaecia.

    Denominación de orixe
    Ubicación
    Información de Contacto
    Ubicación
    Carro