Valdeorras

As nosas adegas valdeorras non só contan cunha gran variedade de sabores con corpo, tanto tintos como brancos, senón que tamén ofrecen unha gran variedade de gustos para todos os padais. E é que, esta bebida afroitada ofrece sabores con corpo. A tradición de Valdeorras como comarca vinícola remóntase á época do Imperio Romano. Axudados polo microclima mediterráneo-atlántico, os romanos plantaron vides e construíron lagares, creando unha cultura, hoxe secular, que xiraba arredor do viñedo e da elaboración de viños exquisitos, cuxas virtudes eran enxalzadas polos peregrinos que seguían o Camiño de Santiago na súa viaxe a Santiago de Compostela. E é grazas á súa traxectoria que podemos asegurarnos de ofrecer só os mellores viños de Valdeorras, xa que garante non só a idade, senón tamén o mellor acabado.

viños galegos

VALDEORRAS

Diapositiva anterior
Seguinte diapositiva
Diapositiva anterior
Seguinte diapositiva

Valdeorras

Adegas Valdeorras

Valdeorras, na provincia de Ourense, a rexión máis oriental, atópase en Galicia, preto da provincia de León, no noroeste de España. A historia xeolóxica da comarca fixo que gran parte do seu solo estea constituído por lousa, cuarcita e xisto.

Valdeorras sufriu nos últimos 2.500 millóns de anos numerosos cambios climáticos e fases glaciares que deixaron a súa pegada nas zonas montañosas, transformándoa nunha paisaxe natural única, a formación de socalcos fluviais e cauces fluviais escarpados e estreitos. A riqueza dos recursos naturais e a fertilidade do seu solo fixeron de Valdeorras un lugar idóneo para asentarse ao longo dos séculos.

Proba da antiga presenza do home aquí son os restos megalíticos que se poden ver na serra da Enciña da Lastra, así como as pinturas rupestres e os petróglifos de Valdegodos, Petín e San Esteban de A Rúa Vella..

Denominación de orixe Valdeorras

Valdeorras ten unha gran diversidade de solos debido á superficie de viñedos que alberga; 1300 hectáreas. Isto permítenos garantir que é dos mellores viños de Valdeorras xa que, grazas á amplitude das súas instalacións, poden garantir a súa calidade.

O río Sil atravesa a comarca de Leste a Oeste, xerando un val simétrico e garantindo así os viños de Valdeorras : pendentes pronunciadas na marxe esquerda e pendentes máis suaves na marxe dereita, principalmente nas zonas do Concello do Barco, A Rúa e Vilamartín.

Outros ríos de menor caudal son o Xares, Bibei, Cigüeño e Casaio; no Bolo, Larouco, Rubiá e Carballeda non forman vales, pero teñen pendentes suficientes para o cultivo da vide, e pódense divisar socalcos ás beiras do Bibei e do Xares que ofrecen así un dos favoritos viños galegos.

Estes solos orientados ao sur sempre foron considerados ideais para o cultivo da vide, garantindo un dos mellores viños Valdeorras, xa que son menos fértiles, pero drenan ben, garantindo un rendemento máis moderado e unhas uvas que maduran ben.

¿Como son os viños de Valdeorras?

O viño de Valdeorras garante variedades brancas e vermellas. Isto é grazas a que ofrece moi boas variedades de gran calidade, o que nos permite garantir os mellores acabados.

Variedades brancas

Elaborado con variedades brancas (Preferencial: Godello, Loureira, Treixadura, Dona Branca, Albariño, Torrontes e Lado. Autorizado: Palomino Branco).Se se fai:

  • VALDEORRAS GODELLO: con 100% Godello.
  • VARIEDADES NOBLES DE UVA VALDEORRAS: cun mínimo de 85% de variedades preferentes.
  • VALDEORRAS BRANCO: das variedades brancas preferidas ou autorizadas.

Viño espumoso

Un viño de Valdeorras espumoso adquirido polo método tradicional, elaborado cun mínimo de 85% uva Godello.

Viño doce

Viño naturalmente doce elaborado con variedades tintos ou Godello, un dos favoritos nas adegas de Valdeorras.

Variedades tintas

 

Elaborado con uvas tintas preferentes (Mencía, Tempranillo, Brancellao, Merenzao, Sousón, Caíño Tinto, Espadeiro e Ferrón), ou tintas autorizadas (Gran Negro, Garnacha Tintureira e Mouratón).

Se se fai:

  • VALDEORRAS MENCÍA: con 85% Mencía.
  • VARIEDADES DE UVA NOBRE DE VALDEORRAS: cun mínimo de 85% de variedades tintas preferentes.
  • VALDEORRAS VERMELLOdas variedades tintas preferentes ou autorizadas.

Viños destacados

Produción controlada

Os distintos acabados de viños tintos mencionados anteriormente, e Valdeorras Godello, obtidos a partir de uvas de adegas de produción limitada.

Crianza

Pódense etiquetar todo tipo de viños tintos e brancos de Valdeorras envellecidos en barrica de carballo, segundo a lexislación vixente, Barrica, Crianza e Gran Reserva.

Dende entón, o duro traballo dos viticultores e produtores seguiría dando os seus froitos ata que no ano 1945 Valdeorras obtivo o estatus de Denominación de orixe por Orde Ministerial. A Entidade nace coa vocación de recuperar variedades autóctonas como Godello e Mencía, sendo os seus principais obxectivos garantir a calidade, promover o control, facilitar a promoción e buscar novas vías de expansión e comercialización do produto.

joaq
vald

Na actualidade, a viticultura, e todo o que conleva, está rexida por un Consello Regulador, órgano que decide que viños se conceden Estado da Denominación de orixe , tendo na viticultura os concellos de A Rúa, Carballeda de Valdeorras, Larouco, O Barco, O Bolo, Petín, Rubiá e Vilamartín.

As zonas de produción ocupan boa parte das concas dos ríos Sil, Xares e Bibei. O clima aquí é máis seco que no resto de Galicia, proporcionando un perfecto microclima continental-atlántico para Valdeorras. A temperatura media é de 11ºC e as precipitacións anuais oscilan entre os 850 e os 1.000 mm.

Viños plurivarietais como Rosal e Condado do Tea, incorporan outras variedades da subzona como Loureira e Treixadura, respectivamente. Estes viños teñen un aroma intenso, cunha lixeira acidez, e son complexos en boca, onde a influencia das variedades da zona aportan matices diferenciadores con sensacións vexetais e florais en nariz aportadas polo linalol (rosa) e o hexanol (vexetal). .

 

xnuestras-bodegas.jpg.pagespeed.ic.2WIZpSrVOq
Carro