galego

viño tinto

Viño tinto galego é unha das bebidas afroitadas máis importantes da gastronomía española e mesmo unha das máis apreciadas do mundo. Xa que contén un sabor único que procede da terra e da súa particular forma de colleita.

Pódese acompañar en todo tipo de eventos e con comida, con certa parcialidade pola carne, xa que o tinto galego dálle un único e intenso sabor.

Non todo Viños tintos galegos son iguais, todo depende da zona de colleita ou do tipo de técnica empregada. Hai moitas variacións para adaptarse aos gustos dos comensais. Pero alta calidade sempre é prioritario.
A continuación, explicaremos en detalle as principais características e como inflúe o tipo de uva que se utiliza.

Clases de viño tinto galego

Como puidemos comprobar, hai moitos matices dependendo do Denominación de orixe, témolos máis ou menos afroitados, con máis ou menos corpo e mesmo con sabores extraordinarios de froitos secos.

Pero o resultado é ese Viño tinto galego é exquisito, unha arte da gastronomía española e moi valorada. Non só pola súa tradición e historia, senón polos pequenos toques que a fan elegante e distinguida. Isto fai que, en xeral, sexan mellores viños tintos galegos.

Temos 14 variantes de viño tinto galego, aínda que poden proceder do mesmo lugar, é importante subliñar que non saben igual. Todos teñen o seu peculiaridades, os seus matices e diferentes cores.

Polo tanto, podemos subliñalo Viño tinto galego ten personalidade propia, dependendo de cando se recolle e como se procesa.

Merenzao

Este tipo de uva cultívase en pequenas cantidades e procede principalmente de Monterrei e Valdeorras. Caracterízase por ter un acio máis pequeno e compacto, cunha maduración máis temperá. 

Os seus aromas a froitas do bosque, o alto contido en taninos e o xeneroso azucre natural fan que sexa unha festa para o padal, cun regusto exquisito. Un viño con moito madurez e personalidade.

Polo tanto, podemos subliñalo Viño tinto galego ten personalidade propia, dependendo de cando se recolle e como se procesa.

Tempranillo

De todas as uvas en Viños tintos galegos é a máis representativa de toda España e cultívase en diversas rexións do país. Caracterízase por ter unha cor rubí intensa e equilibrada aroma de ameixa negra, framboesa e cereixa.

Mencía

Unha das variedades máis cultivadas de Viño tinto galego no noroeste de España. En Galicia atopámolo sobre todo na Ribeira Sacra e Monterrei. Procede dun acio medio, compacto e cunha maduración posterior.

Este tipo de viño tinto galego ten un aroma intenso a froitos do bosque, onde destacan as amoras e os toxos. É importante subliñar que ten un alto contido en azucre e unha baixa acidez, pero á hora de disfrutalos é un dos viños máis elegantes.

Loureira

Esta variante ten Denominación de Orixe Rías Baixas, cun acio de pequeno porte e maduración tardía.

O resultado da súa produción é un dos mellores viños tintos galegos pola súa alta calidade, aroma intenso e cor forte. A súa produción é moi escasa, polo que é moi valorada polos expertos.

Caíño

Ten unha orixe netamente galega e cultívase principalmente no Ribeiro e Rías Baixas. Este exquisito viño tinto galego é apreciado polo seu aroma afroitado, alta acidez e por poder complementarse con outras variedades, xa que é ideal para envellecer.

Espadeiro

Esta é unha variedade de vermello galego orixinaria de Galicia e cultívase de forma reducida. Pero, produce excelentes viños, con moito corpo e notable acidez. Ademais, pódese apreciar unha fermosa e cautivadora cor vermella cereixa escura, xunto con aromas froitados moi intensos.

Brancellao

Cultivado principalmente no Ribeiro, este viño tinto de Galicia ten uns matices moi interesantes, xa que aporta moito sabor afroitado, contén unha cor púrpura moi intensa e equilibra perfectamente a acidez. Sen dúbida, unha delicia para o padal.

Sousón

É autóctona da zona e cultívase principalmente no Ribeiro, procede dun acio máis pequeno e de brotación medio-tardía. Isto Viño tinto galego destaca polos seus froitos máis escuros e unha intensidade floral moderada.

Ferrón

Aínda que este tipo de froitas non destaca por como se planta, si destaca polo seu sabor. Xa que produce un moi equilibrado, fresco tinto galego con notas aromáticas de amorodos, cereixas, framboesas e herbas aromáticas.

Negreda

Tamén coñecido como Mouratón, é unha das variantes con máis corpo Viño tinto galego, xa que ten un sabor e aroma moi afroitado e picante. Todo isto acompañado dunha cor vermella púrpura brillante, fermosa de ver contra a luz.

Garnacha

Este tipo de froitos é moi doado de cultivar e de moi boa produción, cun acio de tamaño mediano a grande.

É un dos tintos galegos con máis corpo, carne e un maior contido alcohólico. Segundo a zona onde se cultivou, conséguense variacións de aroma e sabor. Pero dominan os froitos secos, as noces asadas, a grosella negra e a pementa.

Bastardo

Este tipo de uva estivo ao borde da extinción, aínda que hoxe é unha das máis apreciadas da gastronomía galega.

Cunha produción moi elevada, ten unha cor moi forte, sendo unha das máis intensas contra a luz. Ademais, é moi saborosa, presenta deliciosas notas afrutadas e unha acidez controlada dentro dos seus 13 graos de alcol.

Caíño Longo

Unha variedade única da comarca do Ribeiro, famosa por ser un dos tintos galegos que máis conta intensidade aromática.

Os seus matices máis característicos son o seu aroma intenso, tanto afrutado como floral, e o seu sabor fresco. En boca ten tintes moi elegantes, deixando un gran sabor no padal.

Araúxa

A Denominación de orixe deste viño tinto galego procede principalmente de Monterrei, xa que se cultiva a certa altitude para garantir un gran sabor.

A súa elaboración consegue un resultado cun alto contido alcohólico, unha boa expresión aromática e unha lixeira acidez, algo escasa. En xeral, un viño con corpo con aromas intensos e sabor forte.

Adegas destacadas

Viño tinto galego

Como puidemos comprobar, hai moitos matices dependendo do Denominación de orixe, témolos máis ou menos afroitados, con máis ou menos corpo e mesmo con sabores extraordinarios de froitos secos.

Pero o resultado é ese Viño tinto galego é exquisito, unha arte da gastronomía española e moi valorada. Non só pola súa tradición e historia, senón polos pequenos toques que a fan elegante e distinguida. Isto fai que, en xeral, sexan mellores viños tintos galegos.

Carro