galego

viño espumoso

Viño espumoso galego caracterízase por ter un sabor moito máis afroitado que é agradable ao padal. Ademais, naturalmente contén burbullas debido á súa segunda fermentación, o que lle confire certa personalidade, xa que non foi alterado artificialmente.

É perfecto para levar os alimentos típicos da comarca, como os seus exquisitos peixes e mariscos, ata carnes vermellas de gran sabor e textura. Debe servirse frío, pero non demasiado frío, xa que se podían perder certos matices.

Tanto como aperitivo como para a mesa, os espumosos galegos sorprenden co seu matices intensos e sabores afroitados, que de seguro sorprenderá aos nosos convidados.

Elaboración de viños espumosos de Galicia

O proceso é moi parecido ao de maduración doutros tipos de viño, pero ten uns factores moi importantes. Tamén imos subliñar que o espumoso galego pódese elaborar con calquera tipo de uva, pero úsanse xeralmente uvas brancas.

Para comezar, como en calquera preparación deste tipo de bebidas, hai que espremer as uvas. Deste xeito, quitaremos todo o zume e quitaremos peles e sementes. A continuación, debe ser fermentado, de xeito tradicional, en cubas de aceiro inoxidable durante unhas tres semanas ás 18-20 graos.

Polo de agora é un proceso normal e podería pararse, pero para conseguir un espumoso galego hai que continuar, xa que estamos a metade do proceso. Para provocar la segunda fermentación, engádense azucres e levadura, selando provisionalmente a botella.

Entón, debemos esperar 9 meses para que todos os procesos químicos pasen por dentro, creando ese gas e escuma que tanto nos gusta. Por último, é o momento do embotellado, da súa elaboración, dependendo do tipo de espumoso galego que queiramos.

DSC_0048 modificado

Métodos para servir o galego espumoso

Sabendo como se fai, agora debemos servilo correctamente, xa que, aínda que non o pareza, ten a súa arte.

En primeiro lugar, aínda que é popular ver como se axita nas películas ou na televisión, isto non se debe facer, xa que parte das propiedades, sabor e ese toque que o fai especial están perdidos.

A continuación, coa axuda dun pano ou do propio peche metálico, debemos destapalo suavemente sen darlle voltas, evitando que se disparase. É importante saber que debemos mover suavemente a botella, non a cortiza, e todo tomando o noso tempo.

Isto é importante á hora de manter frío o espumoso galego. Non debe estar á temperatura do frigorífico, xa que pode volverse máis insípido e ácido do normal. A temperatura do viño espumoso galego debe estar entre 8 e 12 graos, polo que debe conservarse nun lugar fresco.

No momento de servir e beber, non debemos coller o vaso coa man de arriba, debe suxeitalo polo talo ou a base, tdo seu xeito evitaremos quentar a bebida e manteremos o seu sabor.

Os lentes axeitados deben ser alongados, deste xeito as burbullas permanecerán máis tempo, pero o suficientemente alongadas como para poder gozar do aroma do escumoso galego.

Estas son as nosas recomendacións para poder gozar dos espumosos de Galicia dun xeito máis tradicional e poder apreciar todos os matices que ten esta bebida.

Características do viño espumoso galego

A diferenza doutros tipos de viños, grazas á súa Denominación de Orixe e á comarca onde se cultiva, este tipo de viños ten un gran potencial. Xa que, ten unha boa acidez, un verdor característico e un contido alcohólico máis baixo.

A maioría dos viños espumosos de Galicia proceden Rías Baixas, Ribeiro e Valdeorras. A variedade estrela e pola que é máis coñecida é a Abariño e Godello, o selo desta magnífica terra.

O albariño ofrece unha gran intensidade aromática, é afroitado e lixeiro á hora de cata, cun toque ácido que dá un retrogusto moi agradable ao padal. Mentres Godello ten un aroma menos intenso, perot proporciona moito máis volume na boca. Como complemento, incluso se pode degustar o lévedo que se utilizou na fermentación.

Con todo isto, podemos garantir a calidade dos espumosos galegos, pola súa preparación tradicional, o coidado de recoller e tratar o produto, debido a toda a historia que hai detrás e as propiedades da comarca, converténdoo nun dos viños máis apreciados da cultura española.

O viño espumoso galego é recoñecido mundialmente polo seu gran sabor, os seus matices e a súa elegancia no padal.

Carro