Rías baixas

A denominación Rías Baixas é unha pequena zona vitivinícola do noroeste de España, na rexión de Galicia. Aínda que Rías Baixas tivo dende hai tempo unha forte tradición vitivinícola, transmitida de xeración en xeración, só cando no 1988, coa creación do Consello Regulador do Viño Rías Baixas, o sector vitivinícola comezou a desempeñar un papel fundamental no desenvolvemento da economía da rexión. Un dos factores clave do seu éxito foi a decisión de seguir cultivando as variedades de uva autóctonas da rexión, en particular o albariño, que xestionan tan ben o desafiante clima local e imparten calidade xenuína e sentido do lugar aos viños que teñen un atlántico distinto .

O medio natural

O medio vitícola caracterízase pola combinación de factores térmicos, de auga e de iluminación, que poden integrarse en índices de maior ou menor complexidade. As cinco subzonas da Denominación de Orixe Rías Baixas (Condado do Tea, O Rosal, Ribeira do Ulla, Soutomaior e Val do Salnés) sitúanse en zonas de maior calidade, segundo o Índice Integral Térmico Efectivo, que mide. a calidade potencial media dun enclave de viño.

 

O Clima

A Denominación de Orixe Rías Baixas está completamente integrada na gran rexión atlántica, cuxa división é a liña Wagner (Wagner P., 1976). É por iso que os viños desta Denominación denomínanse viños atlánticos.

Os invernos na Denominación de Orixe Rías Baixas protagonizan tormentas atlánticas de occidente e suroeste, con frontes cálidas de aire rápido tropical. Son precipitacións fortes e son determinantes de temperaturas suaves e incluso cálidas, con moi poucas diferenzas entre o día e a noite. Só as invasións de aire frío do Ártico ou accidentes nos que os anticiclóns saen cara ao norte nos frentes tempestosos, poden provocar que caian temperaturas nocturnas suficientes para que se produzan xeadas.

Os viños

Variedades de uva autóctona

A historia deixou claro a cultura do viño nas Rías Baixas galegas. O seu compromiso coas variedades de uva autóctona non é trivial, senón o resultado da tradición vitivinícola en cada unha das cinco subzonas desta Denominación de Orixe (Condado do Tea, O Rosal, O Salnés, Ribeira do Ulla e Soutomaior) que, unha vez de novo, demostraron que este tipo de uva é o que mellor se adapta ao seu clima e chan. A esta traxectoria, baseada na tradición, engadiu a innovación tecnolóxica que o sector aplica aos seus viños.

O cultivo destas variedades autóctonas demostra a existencia dunha riqueza varietal capaz de personalizar os viños das cinco subzonas (Condado do Tea, O Rosal, O Salnés, Ribeira do Ulla e Soutomaior) que conforman a Denominación de Orixe Rías Baixas.

A especificación do Consello Regulador inclúe como variedades:

Uvas brancas: Albariño, Loureira blanca ou Marqués, Treixadura, Caiño branco, Torrontés e Godello.

Uvas tintas: Caiño tinto, Castañal, Espadeiro, Loureira, Sousón, Mencía, Brancellao e Pedral.

Sen dúbida, a variedade que reina nesta Denominación de Orixe é o albariño. Facendo un pequeno repaso histórico: En 1975 cultiváronse 200 hectáreas, mentres que actualmente xa se superan as 4.000 hectáreas.

Esta variedade alcanza a súa máxima expresión cualitativa no clima e chan desta zona. Ademais, se analizamos o seu código xenético, esta variedade ten unha gran capacidade para a produción de azucre, superando o volume de alcol nun 12%. Outra das características excepcionais do albariño é que mantén unha riqueza en ácidos que moi poucas variedades obteñen en todo o mundo, xunto cunha riqueza en compoñentes aromáticos e sapidos que fai que os seus viños sexan moi identificables.

Outra variedade, a Loureira, tamén coñecida como marqués, é apreciada pola súa riqueza en aromas e sabores orixinais que recordan ao loureiro, onde leva o seu nome, e que dan unha gran personalidade aos viños. Calidades alleas aos viticultores e ás adegas desta Denominación. Aínda que non se trata dunha variedade contemplada para a produción de viños monovarietais, porque a súa relación azucre-ácido non é a máis óptima (baixa produción de azucre e altos ácidos), a contribución prudente de Loureira aos plurivarietais baseados no albariño permite a obtención de viños de gran calidade. nivel e orixinalidade, como os da subzona de O Rosal.

Pola súa banda, Treixadura, que é a terceira variedade de calidade recomendada para o cultivo, ten un hábitat natural na subzona de O Condado do Tea, aínda que non está moi estendido. É unha variedade que achega frescura e acidez aos viños, engadindo eses toques de mazá verde.

As variedades vermellas, ata o de agora, na Denominación de Orixe Rías Baixas teñen unha presenza menor. Pero o certo é que nos últimos anos o compromiso do sector por incorporar novos viños que acheguen diversidade á produción, unido ás novas demandas do mercado, está a cambiar esta tendencia. Cada vez son máis os viticultores que incorporan variedades vermellas aos seus viñedos, atraídos pola singularidade de variedades como Brancellao, Espadeiro, Caíño tinto, Sousón, Loureira Tinta, Mencía, Pedral e Castañal, que proporcionan orixinalidade e diferenciación a estes viños tintos. Ata agora estas variedades vermellas producíronse tradicionalmente neste territorio para autoconsumo.

Segundo a Especificación das Rías Baixas, os viños producidos e producidos polo Consello Regulador. Cada produto de viño producido na D.O. Rías Baixas sofre un control exhaustivo, consistente nunha análise química e organoléptica.

Os tipos de viños que se distinguen nesta denominación son os seguintes:

Segundo a Especificación das Rías Baixas, os viños producidos e producidos polo Consello Regulador. Cada produto de viño producido na D.O. Rías Baixas sofre un control exhaustivo, consistente nunha análise química e organoléptica.

Os tipos de viños que se distinguen nesta denominación son os seguintes:

  • Rías Baixas Albariño: Viño monovarietal elaborado con uva albariño 100% de calquera das subzonas.
  • Condado do Tea de Rías Baixas: Viño multivarietal, elaborado con uva Albariño e Treixadura polo menos o 70% das dúas, sendo o resto das outras variedades brancas admitidas. Todos eles producidos na subzona do Condado do Tea.
  • Rías Baixas Rosal: Plurivarietal, composta de variedades de Albariño e Loureira, cun mínimo do 70 % de ámbalas variedades, o resto da variedad debe admitirse polo Consello e ser producido na zona do Rosal.
  • Rías Baixas Val do Salnés: Incorpora polo menos un 70 % de uvas de Albariño, mentres que o restante 30 % debe incluír variedades admitidas e producidas na zona do Val do Salnés.
  • Rías Baixas Ribeira do Ulla: Plurivarietal que require polo menos un 70 % das variedades de Albariño, Loureira, Treixadura e Caiño Blanco, mentres que o restante debe ser de variedades admitidas e producidas na zona da Ribeira do Ulla.
  • Rías Baixas: Viño plurivarietal de variedades recoñecidas de branco, producido en calquera das cinco zonas.
  • Rías Baixas Barrica: Trátase de viños elaborados na zona xeográfica a partir de calquera variedade branca autorizada. Séguese un proceso de elaboración similar ao dos viños brancos, coa diferenza de que pasan unha estancia en envases de madeira dun tamaño non superior a 600 litros, indicándose en todo caso na etiquetaxe o tempo, en meses ou anos, que permaneceu neses recipientes.
  • Rías Baixas Tinto: Esta tipoloxía elabórase a partir das variedades tintas recoñecidas polo Consello, producidas en calquera das cinco subzonas, en base ao que marca o Prego de Condicións.
  • Rías Baixas Espumoso Elaborado a partir das variedades recoñecidas, producidas en calquera das subzonas, cumprindo os límites analíticos estipulados no Prego de Condicións do Consello Regulador, a normativa nacional e comunitaria referente aos viños espumosos de calidade e os que se establezan no Manual de calidade.

 

Os viños das Rías Baixas, na súa maioría, son sen crianza. Con todo, a súa evolución en botella foi encomiada por numerosos críticos, catadores, distribuidores e prensa especializada. A acidez propia da variedade Albariño permite a estes viños prolongar a súa vida, de maneira que a coexistencia de anadas, como sucede cos viños tintos, é a tendencia de futuro na que traballan o Consello Regulador e as adegas. De feito, agora nalgúns restaurantes con cartas de viño moi profesionalizadas xa se poden atopar viños das Rías Baixas de diferentes colleitas. 

medio-natural-do-rias-baixas
st_accessible072619_1600

O propio catador, á hora de seleccionar o viño, en función da comida xa aconsella cal é a anada que encaixa mellor en función do tipo de menú e do momento. A iso hai que sumarlle que durante os últimos anos as adegas desta denominación están a apostar por outro tipo de elaboracións como poden ser a crianza sobre leas en aceiro, os viños elaborados en madeira ou os escumosos. Tamén moitos destes viños das Rías Baixas xa están presentes no mercado nacional e internacional.

 

Os viños plurivarietais como o Rosal e o Condado do Tea, incorporan outras variedades da subzona como Loureira e Treixadura, respectivamente. Estes viños teñen un aroma intenso, cunha lixeira acidez e son complexos en boca, onde a influencia das variedades da zona proporciona matices diferenciadores con sensacións vexetais e florais no nariz proporcionadas por linalool (rosa) e hexanol (vexetal) .

 

xnuestras-bodegas.jpg.pagespeed.ic.2WIZpSrVOq

Inicialmente, a Universidade de Vigo e, máis recentemente, a Misión Biolóxica de Galicia (CSIC), levan varios anos desenvolvendo proxectos de investigación dirixidos a definir o perfil sensorial dos viños da Denominación de Orixe Rías Baixas, contando coa colaboración do panel de cata do Consello Regulador e do seu departamento técnico. Os primeiros resultados publicados pola Misión Biolóxica de Galicia (Vilanova et al. 2009, 2010), seguindo a metodoloxía de análise sensorial descritiva cuantitativa (QDA) e baseada na ISO 11035, describe o viño Albariño da D.O. Rías Baixas como un viño complexo a nivel aromático debido á gran cantidade de descritores que o caracterizan, entre os que destacan mazá, cítricos, florais (rosas), froitas maduras e herbáceas.

Descobre as nosas adegas asociadas

Carro