O medio vitícola caracterízase pola combinación de factores térmicos, de auga e de iluminación, que poden integrarse en índices de maior ou menor complexidade. As cinco subzonas da Denominación de Orixe Rías Baixas (Condado do Tea, O Rosal, Ribeira do Ulla, Soutomaior e Val do Salnés) sitúanse en zonas de maior calidade, segundo o Índice Integral Térmico Efectivo, que mide. a calidade potencial media dun enclave de viño.
A Denominación de Orixe Rías Baixas está completamente integrada na gran rexión atlántica, cuxa división é a liña Wagner (Wagner P., 1976). É por iso que os viños desta Denominación denomínanse viños atlánticos.
Os invernos na Denominación de Orixe Rías Baixas protagonizan tormentas atlánticas de occidente e suroeste, con frontes cálidas de aire rápido tropical. Son precipitacións fortes e son determinantes de temperaturas suaves e incluso cálidas, con moi poucas diferenzas entre o día e a noite. Só as invasións de aire frío do Ártico ou accidentes nos que os anticiclóns saen cara ao norte nos frentes tempestosos, poden provocar que caian temperaturas nocturnas suficientes para que se produzan xeadas.
A historia deixou claro a cultura do viño nas Rías Baixas galegas. O seu compromiso coas variedades de uva autóctona non é trivial, senón o resultado da tradición vitivinícola en cada unha das cinco subzonas desta Denominación de Orixe (Condado do Tea, O Rosal, O Salnés, Ribeira do Ulla e Soutomaior) que, unha vez de novo, demostraron que este tipo de uva é o que mellor se adapta ao seu clima e chan. A esta traxectoria, baseada na tradición, engadiu a innovación tecnolóxica que o sector aplica aos seus viños.
O cultivo destas variedades autóctonas demostra a existencia dunha riqueza varietal capaz de personalizar os viños das cinco subzonas (Condado do Tea, O Rosal, O Salnés, Ribeira do Ulla e Soutomaior) que conforman a Denominación de Orixe Rías Baixas.
Uvas brancas: Albariño, Loureira blanca ou Marqués, Treixadura, Caiño branco, Torrontés e Godello.
Uvas tintas: Caiño tinto, Castañal, Espadeiro, Loureira, Sousón, Mencía, Brancellao e Pedral.
Sen dúbida, a variedade que reina nesta Denominación de Orixe é o albariño. Facendo un pequeno repaso histórico: En 1975 cultiváronse 200 hectáreas, mentres que actualmente xa se superan as 4.000 hectáreas.
Esta variedade alcanza a súa máxima expresión cualitativa no clima e chan desta zona. Ademais, se analizamos o seu código xenético, esta variedade ten unha gran capacidade para a produción de azucre, superando o volume de alcol nun 12%. Outra das características excepcionais do albariño é que mantén unha riqueza en ácidos que moi poucas variedades obteñen en todo o mundo, xunto cunha riqueza en compoñentes aromáticos e sapidos que fai que os seus viños sexan moi identificables.
Outra variedade, a Loureira, tamén coñecida como marqués, é apreciada pola súa riqueza en aromas e sabores orixinais que recordan ao loureiro, onde leva o seu nome, e que dan unha gran personalidade aos viños. Calidades alleas aos viticultores e ás adegas desta Denominación. Aínda que non se trata dunha variedade contemplada para a produción de viños monovarietais, porque a súa relación azucre-ácido non é a máis óptima (baixa produción de azucre e altos ácidos), a contribución prudente de Loureira aos plurivarietais baseados no albariño permite a obtención de viños de gran calidade. nivel e orixinalidade, como os da subzona de O Rosal.
Pola súa banda, Treixadura, que é a terceira variedade de calidade recomendada para o cultivo, ten un hábitat natural na subzona de O Condado do Tea, aínda que non está moi estendido. É unha variedade que achega frescura e acidez aos viños, engadindo eses toques de mazá verde.
As variedades vermellas, ata o de agora, na Denominación de Orixe Rías Baixas teñen unha presenza menor. Pero o certo é que nos últimos anos o compromiso do sector por incorporar novos viños que acheguen diversidade á produción, unido ás novas demandas do mercado, está a cambiar esta tendencia. Cada vez son máis os viticultores que incorporan variedades vermellas aos seus viñedos, atraídos pola singularidade de variedades como Brancellao, Espadeiro, Caíño tinto, Sousón, Loureira Tinta, Mencía, Pedral e Castañal, que proporcionan orixinalidade e diferenciación a estes viños tintos. Ata agora estas variedades vermellas producíronse tradicionalmente neste territorio para autoconsumo.
Segundo a Especificación das Rías Baixas, os viños producidos e producidos polo Consello Regulador. Cada produto de viño producido na D.O. Rías Baixas sofre un control exhaustivo, consistente nunha análise química e organoléptica.
Os tipos de viños que se distinguen nesta denominación son os seguintes:
Segundo a Especificación das Rías Baixas, os viños producidos e producidos polo Consello Regulador. Cada produto de viño producido na D.O. Rías Baixas sofre un control exhaustivo, consistente nunha análise química e organoléptica.
Os tipos de viños que se distinguen nesta denominación son os seguintes:
Os viños das Rías Baixas, na súa maioría, son sen crianza. Con todo, a súa evolución en botella foi encomiada por numerosos críticos, catadores, distribuidores e prensa especializada. A acidez propia da variedade Albariño permite a estes viños prolongar a súa vida, de maneira que a coexistencia de anadas, como sucede cos viños tintos, é a tendencia de futuro na que traballan o Consello Regulador e as adegas. De feito, agora nalgúns restaurantes con cartas de viño moi profesionalizadas xa se poden atopar viños das Rías Baixas de diferentes colleitas.
O propio catador, á hora de seleccionar o viño, en función da comida xa aconsella cal é a anada que encaixa mellor en función do tipo de menú e do momento. A iso hai que sumarlle que durante os últimos anos as adegas desta denominación están a apostar por outro tipo de elaboracións como poden ser a crianza sobre leas en aceiro, os viños elaborados en madeira ou os escumosos. Tamén moitos destes viños das Rías Baixas xa están presentes no mercado nacional e internacional.
Os viños plurivarietais como o Rosal e o Condado do Tea, incorporan outras variedades da subzona como Loureira e Treixadura, respectivamente. Estes viños teñen un aroma intenso, cunha lixeira acidez e son complexos en boca, onde a influencia das variedades da zona proporciona matices diferenciadores con sensacións vexetais e florais no nariz proporcionadas por linalool (rosa) e hexanol (vexetal) .
Inicialmente, a Universidade de Vigo e, máis recentemente, a Misión Biolóxica de Galicia (CSIC), levan varios anos desenvolvendo proxectos de investigación dirixidos a definir o perfil sensorial dos viños da Denominación de Orixe Rías Baixas, contando coa colaboración do panel de cata do Consello Regulador e do seu departamento técnico. Os primeiros resultados publicados pola Misión Biolóxica de Galicia (Vilanova et al. 2009, 2010), seguindo a metodoloxía de análise sensorial descritiva cuantitativa (QDA) e baseada na ISO 11035, describe o viño Albariño da D.O. Rías Baixas como un viño complexo a nivel aromático debido á gran cantidade de descritores que o caracterizan, entre os que destacan mazá, cítricos, florais (rosas), froitas maduras e herbáceas.
Cookie | Duración | Descrición |
---|---|---|
__stripe_mid | 1 ano | Esta cookie está configurada pola pasarela de pago Stripe. Esta cookie úsase para habilitar o pago no sitio web sen almacenar ningunha información de rexistro nun servidor. |
__stripe_sid | 30 minutos | Esta cookie está configurada pola pasarela de pago Stripe. Esta cookie úsase para habilitar o pago no sitio web sen almacenar ningunha información de rexistro nun servidor. |
ASP.NET_SessionId | sesión | Esta cookie úsase en sitios desenvolvidos con Microsoft.Net. Cando un usuario comeza a navegar créase un ID de sesión único, que realiza un seguimento de toda a información relativa a esa sesión. Esta información almacénase no servidor web e identifícase a través dun GUID. O GUID é esencial para que calquera sitio de ASP.NET poida funcionar correctamente. |
AWSALBCORS | 7 días | Esta cookie úsase para servizos de equilibrio de carga proporcionados por Amazon para optimizar a experiencia do usuario. Amazon actualizou ALB e CLB para que os clientes poidan seguir usando a solicitude CORS con adhesión. |
cookielawinfo-checkbox-advertisement | 1 ano | A cookie está configurada polo consentimento da cookie GDPR para rexistrar o consentimento do usuario das cookies da categoría "Anuncio". |
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 meses | Esta cookie está configurada polo complemento GDPR Cookie Consent. A cookie úsase para almacenar o consentimento do usuario para as cookies na categoría "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 meses | A cookie está establecida polo consentimento de cookies GDPR para rexistrar o consentimento do usuario para as cookies da categoría "Funcional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 meses | Esta cookie está configurada polo complemento GDPR Cookie Consent. As cookies úsanse para almacenar o consentimento do usuario para as cookies na categoría "Necesarias". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 meses | Esta cookie está configurada polo complemento GDPR Cookie Consent. A cookie úsase para almacenar o consentimento do usuario para as cookies da categoría "Outros. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 meses | Esta cookie está configurada polo complemento GDPR Cookie Consent. A cookie úsase para almacenar o consentimento do usuario para as cookies na categoría "Rendemento". |
elementor | nunca | Esta cookie é utilizada polo tema WordPress do sitio web. Permite ao propietario do sitio web implementar ou cambiar o contido do sitio web en tempo real. |
viewed_cookie_policy | 11 meses | A cookie establécea o complemento GDPR Cookie Consent e úsase para almacenar se o usuario consentiu ou non o uso de cookies. Non almacena ningún dato persoal. |
Cookie | Duración | Descrición |
---|---|---|
G_ENABLED_IDPS | 99 anos | Google usa a cookie e utilízase para o inicio de sesión único de Google. |
Cookie | Duración | Descrición |
---|---|---|
_ga | 2 anos | Esta cookie está instalada por Google Analytics. A cookie úsase para calcular datos de visitantes, sesións, campañas e facer un seguimento do uso do sitio para o informe de análise do sitio. As cookies almacenan información de forma anónima e asignan un número xerado aleatoriamente para identificar visitantes únicos. |
_ga_8QJZRG93DN | 2 anos | Esta cookie está instalada por Google Analytics. |
CONSENT | 16 anos | Estas cookies configúranse a través de vídeos de youtube incrustados. Rexistran datos estatísticos anónimos sobre, por exemplo, cantas veces se mostra o vídeo e que configuración se usa para a reprodución. Non se recollen datos confidenciais a menos que inicie sesión na súa conta de google, nese caso as súas opcións están ligadas á súa conta, por exemplo se fas clic en "me gusta" nun vídeo. |
Cookie | Duración | Descrición |
---|---|---|
_fbp | 3 meses | Esta cookie está configurada por Facebook para publicar anuncios cando están en Facebook ou nunha plataforma dixital alimentada por publicidade de Facebook despois de visitar este sitio web. |
fr | 3 meses | A cookie está configurada por Facebook para mostrar anuncios relevantes aos usuarios e medir e mellorar os anuncios. A cookie tamén rastrexa o comportamento do usuario a través da web en sitios que teñen Facebook pixel ou complemento social de Facebook. |
NID | 6 meses | Esta cookie úsase para un perfil baseado no interese do usuario e mostrar anuncios personalizados aos usuarios. |
Cookie | Duración | Descrición |
---|---|---|
_swa_u | 2 anos 8 meses 26 días | Esta cookie está configurada polo provedor Sitewit.com. Esta cookie úsase para realizar informes e análises estatísticas. |
AWSALB | 7 días | AWSALB é unha cookie xerada polo equilibrador de carga da aplicación nos servizos web de Amazon. Funciona lixeiramente diferente de AWSELB. |
ip2location_redirection_first_visit | 1 día | Non hai descrición dispoñible. |
m | 2 anos | Non hai descrición dispoñible. |
wp_woocommerce_session | 2 días | Sen descrición |