A todo sumiller ou amante do viño, o que máis se aprecia deste suave néctar é a cor do viño. Por iso hoxe imos contar todo o que inflúe para darlle ese ton característico da bebida afroitada.
Hai unha ampla gama de tons de viño, dende o ton cereixa ata o granate. Se ben é certo que, a ollos dun inexperto, só os verdadeiros gourmets desta bebida saben que hai que apreciar a bebida polo seu aroma, o seu sabor, pero, sobre todo, pola súa cor.
Se a uva afecta a cor do viño tinto ou as cores dos viños brancos, o que provoca a tonalidade son os compostos fenólicos ou antocianinas.
Estas substancias procedentes da froita que pasan ao mosto e, polo tanto, ao viño durante a fermentación, afectan a como será a cor do viño .
A crianza en barril é o proceso principal para facer evolucionar o ton. Son, polo tanto, os viños máis novos os que non pasaron por este proceso, cuxo ton é máis intenso.
Por outra banda, cando se trata dunha crianza, obtén esa micro-osixenación para que esa tonalidade da cor do viño se torne a vermello ou cereixa.
Por iso, para coñecer o proceso de envellecemento é a través da cor do viño, xa que canto menos intensidade teña, máis vello será o viño.
As cores do viño branco, da cor viño tinto, ademais do proceso de envellecemento, tamén hai outros factores que inflúen nas tonalidades:
Dado que o ton da cor do viño depende un pouco das antocianinas, a súa concentración variará dependendo da uva. É dicir, non todas as cores das uvas son iguais, e a súa concentración tamén varía. Isto influirá directamente na cor e por iso é tan importante a Denominación de Orixe.
Algúns dos favoritos como Ribeiro ou as Rías Baixas posúen unha gran calidade grazas á súa forma de cultivo dadas as condicións climáticas.
É dicir, dependendo do ano no que se fixera, obterás unha cor do viño ou outra. Por isto a idade do viño inflúe tanto no prezo xa que conseguirá un ton ou outro. Obviamente hai moi bos viños novos, pero un bo sumiller optará por outro máis maduro.
Unha vez máis, a Denominación de Orixe cobra gran importancia. É por iso que antes de adquirir esta bebida, recomendámosche que mires de obde procede a variedade da uva. Dependendo da localización, obterás un sabor, cheiro ou ton.
Dependendo de se foi almacenado nun armario de cociña exposto a diversas condicións climáticas ou nun lugar axeitado para iso, tamén afectará á cor do viño. É por iso que os amantes da bebida teñen un lugar especial para conservar todo o seu sabor.
Lembra gardar sempre as botellas nun lugar escuro, fresco e seco, xa que os raios de luz solar poden variar a tonalidade.
Como podes ver, non só inflúen as cores das uvas, senón que tamén hai que ter en conta outros factores. Está claro que a Denominación de Orixe ten unha gran importancia. Pero como o almacenamos e a súa idade é un factor que tamén inflúe directamente nel.
Está claro que a cor do viño é unha das partes importantes, pero nunca debes deixar de lado o seu sabor, aroma e forza.