Valdeorras

Valdeorras, a provincia de A de Ourense máis oriental rexión, está situado en Galicia, preto da provincia de León, no noroeste de España. A historia xeolóxica da rexión fixo que a gran parte dos seus chan está composto por lousacuarcita e xisto. Durante os últimos 2.500 millóns de anos, Valdeorras sufriu numerosos cambios climáticos e fases glaciares que deixaron a súa pegada nas zonas montañosas., transformándoo nun paisaxe natural única, formación de terrazas fluviais e escarpadas  estreitas canles fluviais. A riqueza do recursos naturais e o fertilidade dos seus chan converteu Valdeorras nun lugar ideal para asentarse ao longo das idades. Proba da antiga presenza do home aquí son os restos megalíticos que se poden ver no Cordilleira da Enciña da Lastra, así como pinturas rupestres e os petróglifos de Valdegodos, Petín e San Esteban de A Rúa Vella.

Descobre

O medio natural

DO ( Denominación de Orixe ) Valdeorras ten unha gran diversidade de solos para a superficie dos viñedos que alberga; 1300 hectáreas.

O río Sil atravesa a rexión de leste a oeste , xerando un val de forma simétrica: fortes pendentes na marxe esquerda e pendentes máis suaves na marxe dereita , esencialmente, nos concellos do barco, A Rúa e Vilamartín.

Outros ríos cun caudal menor son o Xares, Bibei, Cigüeño e Casaio; en O Bolo, Larouco, Rubiá e Carballeda non chegan a formar vales pero proporcionan pendentes suficientes para cultivar viñas e pódense ver terrazas ao longo das marxes do Bibei e Xares.

Estes solos orientados ao sur sempre se consideraron ideais para o cultivo de vide , xa que son menos fértiles pero drenan ben, o que garante un rendemento máis moderado e as uvas que maduran adecuadamente.

O Clima

Mediterráneo-continental (con influencia atlántica).

  • Frío inverno.
  • Verán cálido.
  • Outono e primavera suaves.

Clima ideal para viños secos de alta calidade, óptimo a máis de 450 m sobre o nivel do mar. Valdeorras é ideal xa que toda a rexión atópase entre os 300 e 700 metros sobre o nivel do mar e, polo tanto, queda dentro Zona 1 de Winkler.

Os viños

Variedades de uva autóctona

Variedades brancas

Feita de branco variedades (Preferente: Godello, Loureira, Treixadura, Dona Branca, Albariño, Torrontes e Lado. Autorizado: Palomino branco)

Se se fai:

    • VALDEORRAS GODELLO: con 100% Godello.
    • VARIEDADES NOBLES DE UVA VALDEORRAS: cun mínimo de 85% de variedades preferentes.
    • VALDEORRAS BRANCO: das variedades brancas preferentes ou autorizadas.

Viño gasoso

Un viño con gas obtido usando o método tradicional, feita cun mínimo de 85% Godello uva.

Viño doce

Por suposto doce viño feito de variedades vermellas ou de Godello.

Variedades Vermellas;

Viños Tintos

Feito a partir de preferentes uvas tintas (Mencía, Tempranillo, Brancellao, Merenzao, Sousón, Caíño Tinto, Espadeiro e Ferrón), ou uvas tintas autorizadas (Gran Negro, Garnacha Tintureira e Mouratón).

Se se fai:

  • VALDEORRAS MENCÍA: con 85% Mencía.
  • VARIEDADES DE UVA NOBLE DE VALDEORRAS: cun mínimo de 85% de variedades tintas preferentes.
  • VALDEORRAS VERMELLO: das variedades tintas preferentes ou autorizadas.

Produción

Segundo a Especificación das Rías Baixas, os viños producidos e producidos polo Consello Regulador. Cada produto de viño producido na D.O. Rías Baixas sofre un control exhaustivo, consistente nunha análise química e organoléptica.

Os tipos de viños que se distinguen nesta denominación son os seguintes:

Produción controlada

Remataron os diferentes viños tintos antes mencionado, e Valdeorras Godello, obtido empregando uvas desde adegas con produción limitada

Crianza

Todos os tipos de viños tintos e brancos de Valdeorras sometidos a envellecemento en barricas de carballo poden etiquetarse, segundo a lexislación vixente, Barrica, Crianza e Gran Reserva.

A tradición de Valdeorras como rexións vitivinícolas remóntase aos tempos do Imperio Romano. Axudado polo Microclima mediterráneo-atlántico, os romanos plantaron viñas e construíron prensas, creando unha cultura, hoxe laica, que xiraba arredor dos viñedos e da produción de exquisitos viños, cuxas virtudes foron exaltadas polos peregrinos que seguían o Camiño de Santiago na súa viaxe a Santiago de Compostela.

Desde entón, a ardua tarefa emprendida polos viticultores e produtores continuaría dando os seus froitos ata en 1945 Valdeorras recibiu a denominación de orixe por orde ministerial. A Entidade nace coa vocación de recuperar variedades autóctonas como Godello e Mencia, sendo os seus principais obxectivos garantir a calidade, impulsar o control, facilitar a promoción e buscar novas formas de expandir e comercializar o produto.

joaq
vald

diariamente, a viticultura e todo o que isto implica son rexidos por un Consello Regulador, un organismo que decide que viños se conceden Denominación de orixe, tomando a viticultura concellos da rúa, Carballeda de Valdeorras, Larouco, O Barco, O Bolo, Petín, Rubiá e Vilamartín.

As áreas de produción ocupa gran parte do concas dos ríos Sil, Xares e Bibei. O aquí o clima é máis seco que no resto de Galicia, proporcionando un microclima continental-atlántico. A temperatura media é de 11ºC e as precipitacións anuais oscilan entre os 850 e os 1.000 mm.

Descobre as nosas adegas asociadas

/* Engadir á cesta */

Opcións

Carro
  • Sin produtos no carrito