galego

viño rosado

Viño rosado galego é moi apreciado en gastronomía, non só polo seu incrible sabor, senón tamén polos seus matices afroitados. Debemos ter en conta que isto tipo de viño procede da maduración temperá dun viño tinto, pero que conserva boa parte de todas aquelas propiedades que tanto nos gustan.

Ademais, o resultado é unha bebida cunha cor avermellada moi impresionante e que en boca ten un carácter ácido propio dos viños locais. Proporcionando equilibrio e frescura, converténdoa nunha das elaboracións máis preciosas.

Antigamente ningunha das denominacións de orixe galegas apoiaba este tipo de elaboración. Pero pouco a pouco foi facendo un espazo nas listas de produtos e converteuse nun dos favoritos.

Así que hoxe, esta terra esperta interese e a produción realízase de forma artesanal, coidando todos os detalles para obter un resultado magnífico, do que podemos gozar na mesa.

Elaboración de viño rosado galego

Este tipo de elaboración é moi particular, xa que se pode decantar de dúas formas, o viño normal que todos coñecemos e o espumoso. Para ambos os resultados partimos da mesma raíz, que é o viña.

Dependendo de onde veña a colleita, terá un sabor ou outro, lembremos que en Galicia existen 5 Denominacións de Orixe a ter en conta: Rías Baixas, Valdeorras, Ribeiro, Ribeira Sacra e Monterrei.

Todos teñen unha agricultura diferente e unha forma diferente de tratar os seus viñedos. Ademais, a terra, aínda que semellante, posúe propiedades propias da comarca, facéndoos máis doces, máis ácidos ou que teñan distintos matices. Todo isto tamén se aplica ao viño rosado galego, é dicir, segundo de onde veña a uva, este será o resultado final.

A continuación, unha vez colleitamos e temos a froita, debemos procesala, extraendo todo o seu zume e gardándoa en barricas tradicionais. Deste xeito, comezará o proceso de fermentación, que adquirirá o sabor e os matices desexados.

E aquí vén a parte máis importante de todo o proceso. Se queremos facer un rosado de calidade, hai que parar a fermentación no medio do proceso, xa que se continuase converteríase nun vermello.

Despois embotella e procesa para ser servido na mesa, listo para beber e gozar. Pero no caso de querer facer un viño espumoso, entón debes facer unha segunda fermentación.

Por iso, incluiríanse lévedos e outros ingredientes para reactivar o proceso e obter así un espumoso de calidade.

ribeiro-galeria-04

Como se debe servir?

Imos darche os mellores consellos para poder degustar viños rosados galegos, de tal xeito que non perdan sabor e conserven todas as súas propiedades.

  • Para comezar, debe manterse entre 7 e 8 graos, é dicir, non se debe gardar na neveira, xa que entón pode coller tintes máis ácidos. Así, podemos gozar dos seus sabores máis sinxelos, afroitados e deliciosos. Perfecto para acompañar dende mariscos, ata ensaladas frescas e carnes brancas lixeiras.
  • Ademais, é importante bebelo nunha copa especial para este tipo de viños. Xa que, Viño rosado galego non só se saborea co padal, senón tamén co olfacto. A medida que o degustamos, os aromas da comarca irán impregnandonos, transportándonos a esta fermosa terra.

Deste xeito, podemos gozar dunha moi agradable combinación de aromas e sabores, acompañándoo con todo tipo de pratos e aperitivos.

Que fai especial o viño rosado galego?

Como xa explicamos antes, segundo a comarca na que se cultive a uva pódese obter un resultado ou outro. Pero todos comparten a mesma esencia. A cor deste viño pode ter un ampla gama de posibilidades que tamén cambia parte do sabor.

Dende a maioría dos tons rosa framboesa, característico do Sousón e do Castañal, ata os máis pálidos, coma se fose a pel dun pexego, máis propio do Merenzao.

Aínda que queremos destacar as cores máis rosadas, proceden de Merenzao, Mencía e Caíño Tinto. Todo segundo o queiramos máis avermellado ou máis cobrizo, aínda que todos comparten un sabor moi intenso e afroitado.

A continuación, o coidado que se pon no momento da produción, facendo que se destaque o carácter ácido da zona, xunto cun equilibrio e frescura moi apreciados.

Deste xeito, conséguese unha harmonía entre a dozura e a acidez que fai deste viño rosado galego un dos mellores do mundo, non só pola súa Denominación de Orixe, senón tamén por todas as arte e historia detrás.